Aanleg tuinterras - DGS Tuinen

Hergebruik tuinverharding

Tips voor hergebruik tuinverharding.

Als je je tuin wilt veranderen zie je nog heel vaak dat men het verhardingsmateriaal afvoert. Dat is zonde want met wat puzzelen en inventieve oplossingen kun je zorgen voor een geheel nieuwe uitstraling. Denk eens aan hergebruik tuinverharding want, niet onbelangrijk, hergebruik van materialen zorgt ervoor dat we het milieu minder belasten. Lees meer

Duurzame tuin - DGS Tuinen

Groen tegen wateroverlast

Wateroverlast

We zullen er in de toekomst meer mee te maken krijgen: wateroverlast. De oorzaken zijn voor de meeste mensen wel bekend. Als je in het bezit bent van een tuin dan kun je er wat aan doen. Groen helpt de effecten van wateroverlast te verminderen. Met dit uitgangspunt hebben we een tuin aangelegd in Rotterdam centrum. Lees meer

Duurzame tuin - DGS Tuinen

Duurzame tuin in Rotterdam

Opvang regenwater en hergebruik van materialen

Aanleg van een duurzame tuin in Rotterdam. Met hele eenvoudige ingrepen kun je zelf al heel veel doen.

Het enige dat gekocht moest worden was 12 m3. ophoogzand. Voor de rest zijn alle materialen die in de tuin verwerkt waren weer hergebruikt. Net na de enorme hoosbui in het weekend van 25 en 26 juni kreeg ik een foto van de opdrachtgever, via Whatsapp toegestuurd. Inderdaad de tuin staat onderwater op ongeveer ¾ kwart van de lengte. Een gek gezicht, mijn eigen tuin had trouwens ook te kampen met een forse hoeveelheid water.

Water opvang

Bij de voorbespreking van het werk hadden we al besloten het laagste punt van de tuin ook daadwerkelijk het laagste punt te laten zijn. De hele tuin ligt ten opzichte van het straatniveau al zo’n 80 cm. lager. Dat is al geen gemakkelijk uitgangspunt. Het grondwaterniveau in de tuin ligt op ongeveer 1 m. diepte. Net even dieper dan de vloer van de kelder.

Afschot

Het terras is met 20 cm. opgehoogd en vlak getrokken het heeft een afschot van 1 cm. per meter. Tussen voorste terras en het achterste terras lag al een piepklein vijvertje. Dat vijvertje heeft plaatsgemaakt voor een ‘vallei’. Dat wil zeggen het enigszins dieper liggende deel is nog dieper en groter gemaakt. De uitkomende grond hebben we gebruikt om de hoogteverschillen tussen verharding en terrasranden egaler en te maken zodat het talud meer geleidelijk verloopt.

Wadi

De kom die nu is ontstaan, hierboven vallei genoemd, is niet meer dan een laagte die bij veel regen vol kan lopen. Het water kan van de terrassen afstromen en zal zich verzamelen in deze kom. In de vakwereld spreken we van een wadi. Wadi’s zie je tegenwoordig ook in nieuwbouwwijken. Het zijn relatief ondiepe en wat bredere geulen die dienen als tijdelijke opslag of buffering van het regenwater.

Water vasthouden

Het is belangrijk dat we het regenwater langer vasthouden en bij voorkeur niet gelijk meer afvoeren naar het riool. Daarmee voorkom je overbelasting van het riool. Dat klinkt met de enorme regenval van de laatste tijd wat tegenstrijdig maar de logica erachter is wel te verklaren. Er zijn drie aspecten:

  1. Als je water direct afvoert belasten we het rioleringsstelsel met als gevolg dat deze bij waterpieken zal overlopen en het afval water zal lozen op het oppervlakte water.
  2. Omdat we zoveel verharding hebben en verhoudingsgewijs weinig groen of grond waar het water kan wegzakken ervaar je natuurlijk eerder wateroverlast.
  3. Bovendien als we mogelijkheden creëren waar het water kan wegzakken in de grond neemt het grondwater weliswaar toe maar zullen we ook minder snel last krijgen met uitdroging. Uitdroging of verdroging van de gronden komen we vooral tegen in de hoger gelegen grond in het midden van het land en het oosten.

Vallei

Terug naar de vallei in de tuin. Die gaan de bewoners beplanten met water suggererende soorten die bovendien een natuurlijk beeld oproepen denk aan soorten als: grassen, hosta’s en varens. Als ze zorgen dat het er heel natuurlijk en weelderig uitziet heb je er automatisch minder zorg aan. Een pol onkruid valt nu eenmaal minder op in een ruigere begroeiing dan in een tuin met strak aangeharkte randen. Het is maar wat je aanspreekt.

Duurzame tuin

Een duurzame tuin is een groot begrip en bovendien nog wat vaag ook. Wat is een specifiek aandachtspunt en kun je als apart punt aanpakken. Hieronder in het kort een aantal praktische tips om op een duurzame en milieuvriendelijke manier om te gaan met water in de tuin.

  • Koppel je regenpijp of wel de hemelwaterafvoer af en laat deze uitkomen in je vijver of wadi.
  • Creeer een laagte of andere plekken in de tuin waar het water naar toe kan stromen.
  • Speel in je tuin met hoogteverschillen zodat je drogere en meer natte delen in de tuin krijgt. Je kunt dan met verschillende planten en sferen werken zodat de tuin ook interessanter wordt voor flora en fauna.
  • Met zogenaamde grindkoffers kun je op eenvoudige wijze water snel de grond in laten zakken.
  • Zet een regenton in de tuin om water van je dak op te vangen.
  • Leg de verharding en terrassen op afschot zodat er geen water op blijft staan.
  • Vervang overbodige verharding door groen en planten. Deze nemen water op en geven water weer geleidelijk af door verdamping.

Lees ook:

Prieel als overkapping

A. Dominicus

Overkapping ontwerp - DGS Tuinen

Prieel als overkapping

Geen overkapping maar prieel

Een overkapping in de tuin is in. Als tuinontwerper krijg ik regelmatig de vraag wat het maken van een overkapping kost en waar deze dan in de tuin moet komen te staan. Meestal vraag ik aan de opdrachtgevers wat ze willen met een Lees meer

Fruitbomen snoeien - DGS Tuinen

Snoeien van fruitbomen, een paar tips

Najaar en winter zijn uitgelezen momenten om de tuin winterklaar te maken. En wat is een winterbeurt zonder snoeiwerk kun je je afvragen. Daarom voor het snoeien van fruitbomen een paar tips. Lees meer

Tuinaanleg Low budget - DGS Tuinen

Tuinaanleg low budget

Niet in alle gevallen kost de aanleg van een tuin heel veel geld. Met tuinaanleg low budget bezuinig je op de aanschaf van nieuwe spullen door vooral het bestaande materiaal te hergebruiken. Eerst denken dan doen! Door slimme combinaties te maken met verhardingsmaterialen, hergebruik van vaste planten kom je al een heel eind. Lees meer

Hedera - DGS-Tuinen

tuinrenovatie Bergschenhoek

Tuinrenovatie in Bergschenhoek. Niet altijd is het nodig om alles maar op de schop te nemen. Vakmanschap betekent ook dat je kwaliteit kunt herkennen en weten wat je moet doen en vooral ook weten wat je moet laten! Lees meer

Bloementuin - DGS Tuinen

Tuinaanleg Rotterdam centrum

Tuinaanleg waarbij het draait om natuur en romantiek. Middenin de stad. Gebakken klinkers, gebogen lijnen en een weelderige fleurige beplanting welke ogenschijnlijk los gestrooid in de tuin zorgt voor een landelijk ongedwongen beeld op een oppervlakte van nog geen 50 m2. Lees meer

Tuinaanleg Rotterdam - DGS Tuinen

Tuinaanleg Rotterdam Nesselanden

 

In deze kleine stadstuin van 5,40×11 meter in Rotterdam Nesselanden hebben we er voor gekozen om zoveel mogelijk uitzicht op de volkstuinen en het water bij de tuin te betrekken. Lees meer

Tuinontwerp, Tuinaanleg, Tuinonderhoud, Hoveniersbedrijf - DGS-Tuinen

Nieuw: de vlinderhortensia

Hortensias zijn echte klassiekers, in bijna iedere tuin is er wel een te vinden. Maar ze staan nu niet bepaald bekend om hun heerlijke geuren. Vanaf nu wel: verwelkom vlinderhortensia Hydrangea paniculata Butterfly.

Champagnewitte bloemen

Deze nieuwe soort pluimhortensia bloeit van juni tot augustus met geurende, champagnewitte bloemen waar veel vlinders op af komen. Een goed alternatief dus voor de vlinderstruik.

Planten van de vlinderhortensia

Plant de vlinderhortensia in de zon of halfschaduw en geef de eerste twee maanden extra water. Snoei de pluimhortensia in maart tot 25 cm boven de grond terug.

Deze ‘Butterfly’ hortensia is vanaf 1 mei te koop bij tuincentra. Voor meer informatie: vlinderhortensia.nl.