Groene oase - DGS-Tuinen

Deze stadstuin van 7 x 7 meter ligt in centrum van Rotterdam. De bewoners hadden veel wensen op een beperkt oppervlak: een groene ruimte, sfeervol ingericht, plaats om te zitten en te eten, minder inkijk, oplossen van het hoogteverschil tussen tuin en straat, een berging voor fietsen.

In drie tuinontwerpen hebben we geprobeerd met inspirerende ideeën te komen. Ze kunnen allemaal. Eén variant werd gekozen en uitgewerkt met een beplantingsplan en daarna uitgevoerd. 

In dit ontwerp zijn terrasvormige houten bakken gemaakt die het hoogte- verschil met de straat in stappen overbruggen. Deze zijn gevuld met allerlei bloeiende planten en heesters. Vanuit de woonkamer die hoger ligt, heb je hier een prachtig zicht op. In de laagste bak staat een appelboom die beschermt tegen inkijk en in het najaar kleine rode vruchten geeft en bloesem in het voorjaar. 

De erfscheidingen met de buurtuinen zijn middelhoog en voorzien van een open houten rasterwerk waarop klimplanten groeien. Zo ontkom je aan het ‘hokkerig gevoel’ en blijven de tuinen ruimtelijk bij elkaar betrokken. Via een trap met brede treden kan de fiets via de tuin onder de serre gestald worden.