Kleine stadstuin - DGS-Tuinen

Juist een kleine tuin inrichten is moeilijk, omdat er veel wensen op een klein oppervlak gerealiseerd moeten worden. In deze kleine tuin in Rotterdam Noord kwamen er een aantal zaken samen:

  • behoefte aan een groene tuin, ook te zien vanuit de serre die 1,5 m hoger ligt
  • een oplossing voor het probleem van de verzakkende grond en schutting vinden
  • een zitplek maken
  • doorgang voor de fiets
  • minder inkijk

De tuin ligt achter de woning en is gescheiden van de straat door een schutting. De straat ligt echter 1,2 meter hoger dan de tuin. Ook wordt er geparkeerd direct achter de schutting. Het gewicht van de grond en de auto’s, die allemaal hoger liggen dan de tuin, drukten de tuin naar binnen, de schutting dreigde om te vallen.

Ik heb dit opgelost door grondlichamen in de tuin te maken. Dit zijn terrassen (met houten frame constructie) gevuld met zand en grond. Deze terrassen zijn oplopend in hoogte. Het hoogste terras ligt meteen tegen de schutting aan, daarna de wat lagere. Zo ontstaat een klein terrassenlandschap. De bakken zijn gevuld met beplanting en zelfs een kleine vijver. Zij geven tegendruk tegen het grondlichaam van de straat en nu is de tuin stabiel. De schutting is vastgemaakt aan de bakken en staat daardoor ook stabiel. Vanuit de serre heb je een mooi zicht op de terrassen. Tussen de terrassen door is een trap-hellingbaan gemaakt zodat je gemakkelijk de tuin in kunt met een fiets. Op het terras is een plek voor kleine tafel en stoelen. De beplanting is zo gekozen dat er het hele jaar door kleur is. Er is niet gekozen voor verhogen van de schutting omdat dit een opgesloten gevoel geeft, de Gouden Regen vormt een scherm tussen de tuin en de buurhuizen.