Meetlint boomstam - DGS Tuinen

Voor het verwijderen van bomen heb je over het algemeen een kapvergunning nodig, per gemeente kunnen de regels verschillen. Check dus voordat je met het kappen van je boom begint, aan welke spelregels je moet houden.

Tuinonderhoud

Niet elke boom is hetzelfde dus niet elke boom heeft evenveel waarde. Zo zullen conifeer-achtige bomen (naaldbomen) in het veengebied over het algemeen niet populair zijn. Anders gezegd je krijgt ook bij grote bomen als snel een kapvergunning omdat men vindt dat deze bomen van nature niet thuishoren in het veengebied.

Standplaats

De standplaats speelt ook een rol mee. Is de boom bepalend voor het stads- of dorpsgezicht dan kun je er vanuit gaan dat de situatie minder makkelijk ligt.

Grootte en conditie

De grootte en de conditie van de boom zijn misschien wel het belangrijkste. Als de boom een slechte conditie heeft en groot is dan kan de boom behoorlijk wat gevaar opleveren. Een kapvergunning is in zo’n situatie snel afgegeven. Is de boom daarentegen groot en verkeerd deze in goede conditie en is het bovendien een beeldbepalende boom dan moet je voor het kappen van zo’n exemplaar goede argumenten hebben.

Vergunning

Kapvergunning is trouwens een verouderde term, tegenwoordig spreekt men over omgevingsvergunning waar ook een aantal andere zaken onder vallen. Met een omgevingsvergunning voorkomen we in ieder geval dat er maar lukraak gekapt wordt het maakt mensen ook bewust van de waarde van een boom.

Duurzaam

Wist je trouwens dat een flinke boom zoveel zuurstof produceert dat 7 mensen er een jaar lang van kunnen ademen? En dat 1 boom goed is voor de compensatie van 30.000 auto kilometers.

Wees dus voorzichtig met het omhalen van bomen.

berk_tuinaanleg_dgstuinen