Wadi tuin - Van Duijn

Ecologische tuin

Deze tuin ligt achter een statig huis in Kralingen, hij is heel schaduwrijk.

De wens van de bewoners is: meer groen en minder tegels. De bestaande situatie is inderdaad wat kaal, er staat wel een mooie grote taxus. Er is een ontwerp nodig, waarin de tuin avontuurlijker wordt, meer ecologischer en en meer kleur krijgt.

We maken een ontwerp met een wadi. Een wadi is een laagte waarin regenwater wordt opgevangen. Het verschil met een vijver is dat er geen dichte bodem in zit, en daarom loopt het hemelwater vanzelf weg. De bedoeling is om de grond die uit de wadi komt te gebruiken om een kleine heuvel te maken zodat we werken met een gesloten grondbalans.

Naast de wadi komt een kleine boom en op de hoge gevel achterin bedenken we een hekwerk waarop klimplanten groeien. De houtopslag is verhuisd naar achter en krijgt een nieuw dak, teven komt er een nieuw schutting.

De opdrachtgevers zijn enthousiast over dit plan en de tuin wordt aangelegd in voorjaar van 2021. Door de wadi met een aangepaste vegetatie te beplanten kan deze een grotere rol spelen bij het bevorderen van de biodiversiteit in de stad en krijgt de tuin een meer diverse, aantrekkelijker uiterlijk.