Tuinaanleg Low budget - DGS Tuinen

Tuinaanleg low budget

Niet in alle gevallen kost de aanleg van een tuin heel veel geld. Met tuinaanleg low budget bezuinig je op de aanschaf van nieuwe spullen door vooral het bestaande materiaal te hergebruiken. Eerst denken dan doen! Door slimme combinaties te maken met verhardingsmaterialen, hergebruik van vaste planten kom je al een heel eind.

Tuinaanleg low budget

In dit eenvoudige tuinontwerp in Ommoord Rotterdam wilden de bewoners het bestaande terras van 2 meter breed uitbreiden naar 3 meter breed. De laatste bestaande rij tegels is gemengd met nieuwe tegels zodat er een min of meer geleidelijke overgang is ontstaan. Om speelruimte voor het kleinste familielid te creëren is de dichtbegroeide tuin selectief gerooid. Oude en te grove struiken voor deze stadstuin hebben plaatsgemaakt voor een gazon. De uitkomende vaste planten hebben we bewaard want die wilden we juist weer hergebruiken.

Berging

Er was behoefte aan extra berging. Voor deze toekomstige schuur of tuinkast van 2,5×2,5 meter is achterin de tuin een verharding gemaakt dat, als het moment daar is, kan fungeren als fundering.

Groot gebaar

De oude tuin werd door een een 40×60 tegel pad in het midden doorsneden. Deze tegels hebben we hergebruikt maar met een groot gebaar in een halve cirkelvorm weer hergebruikt als staptegels. Daarbij zijn de tegels omgedraaid. Door dit gebaar krijgt de tuin een wat duidelijker vorm. Belangrijker is dat er een zekere geleding ontstaat in de tuin. Zowel bij het eerste terras als het terras achterin de tuin ‘wandelen’ de borders met deze cirkelbeweging mee zodat je niet direct van voor naar achterin de tuin kunt kijken. Dat maakt het geheel wat spannender en biedt meer ruimte aan bloeiende planten.

Een afscheiding van betongaas met hardhouten palen was de relatief duurste investering, de bewoners wilden nu eenmaal meer privacy en dat gaat gebeuren als de klimmers het betongaas gaan vergroenen.

Kosten

Tuinaanleg is geen goedkope aangelegenheid dat komt omdat de kosten voor de tuinaanleg voor een groot deel uit arbeid bestaat. Heel globaal genomen liggen de kosten van een tuinaanleg op zo’n € 150 a € 200,- per vierkante meter. Door hergebruik van verhardingsmaterialen en beplantingen konden we de investeringen in deze tuin beperken tot circa € 60,- per vierkante meter.

Informatie

Wil je meer weten over tuinaanleg, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Misschien het allerbelangrijkste denk je er over om de tuin opnieuw aan te leggen – laat je dan vooraf goed adviseren door het laten maken van een schetsontwerp of tuinontwerp.