Duurzame tuin - DGS Tuinen

Groen tegen wateroverlast

Wateroverlast

We zullen er in de toekomst meer mee te maken krijgen: wateroverlast. De oorzaken zijn voor de meeste mensen wel bekend. Als je in het bezit bent van een tuin dan kun je er wat aan doen. Groen helpt de effecten van wateroverlast te verminderen. Met dit uitgangspunt hebben we een tuin aangelegd in Rotterdam centrum.

Lommerrijk groen

Het water blijft staan in deze lommerrijke tuin in Rotterdam. Toch was dat voor de bewoners niet de aanleiding om de tuin aan te pakken. Meer zitruimte om met z’n allen aan een grote tafel te kunnen zitten. Dat is de centrale wens en uitgangspunt voor de aanpak.

dh-20160701-30473

Laagste punt

Nog voor dat er sprake was van wateroverlast hadden we al besloten om de plaats waar het kleine vijvertje ligt achterin de tuin, dat als laagste punt van de tuin te maken. Dit laagste punt zou ook de grens zijn tussen voor terras en speelruimte van de kinderen.

Weelderig groen

De huidige opzet van de tuin blijft gehandhaafd. Relatief veel verharding dat wel maar de randen en ruimtes die overblijven zullen spoedig met weelderig groen begroeid zijn. Dat laten de oudere foto’s van deze tuin tenminste zien. De bewoners zijn er ook mensen naar. Lekker makkelijk tuinieren betekent in hun geval dat vrijwel alle zaailingen en opkomende struikjes welkom zijn.

Groen tegen wateroverlast

In de lokale krant van Capelle aan den IJssel kopt een artikel van woensdag 13 juli j.l. ‘Groen tegen wateroverlast’. Je zou kunnen zeggen dat wateroverlast een optelsom van een aantal factoren is waar groen er een van is.

Maatregelen

Veel groen zal wateroverlast niet kunnen voorkomen wel kunnen we de wateroverlast verminderen en met meer groen onze leefomgeving aanzienlijk verbeteren. Dat is de winst.

Wat de voordelen van meer groen zijn zal ik hieronder nog eens benoemen:

  • Meer groen neemt meer water op en verdampt meer water zodat als er wateroverlast is dit sneller weg zal zijn.
  • Meer groen betekent ook dat de weg die water aflegt aanzienlijk vertraagd zal worden door hetgeen ik hierboven beschreven heb.
  • Meer groen betekent meer ruimte voor insecten, bijen en andere fauna. Een toename van de biodiversiteit die er uiteindelijk voor meer weerbaarheid en minder ziektes bij zowel mens, plant als dier zullen zorgen.
  • Meer groen zal zogenaamde hittestress verminderen. Ook dat heeft met de verdamping te maken welke ik als eerste punt heb aangestipt. Tegels, verharding, daken en gevels nemen warmte op maar weerkaatsen nog veel meer warmte waardoor dit plekken worden waar het matig toeven is. Groen absorbeert warmte. Er gaat nu eenmaal niets boven de schaduw van een boom, dat voelt prettiger dan in de schaduw van een parasol zitten.
  • Het meest effectieve advies is dus om zoveel mogelijk groen aan te brengen. Inderdaad zoals het artikel in de krant beschrijft; hier en daar een tegel eruit om er groen voor in de plaats te zetten. Maar laat het groen ook doorgroeien. Accepteer dat het allemaal wat groener mag worden. Waarom zou het zo ultra strak moeten? Als je de onderhoudslat wat lager legt maak je het voor jezelf een stuk prettiger en gebruik je de tuin meer waar die voor bedoeld is namelijk om te relaxen.
  • Meer drastische maatregelen zijn om gevels en daken te vergroenen. Er is altijd wel een stuk gevel waar plek is voor een klimmer.
  • Prima klimmers waar je weinig aan hoeft te doen zijn de klimhortensia’s (Hydrangea petiolaris). Plant bij voorkeur nu eens geen klimop. Die gaan veel te hard en zorgen dus juist voor veel onderhoud. Wil je toch een klimop denk dan eens aan de veel mooiere soort: Hedera colchica – prachtige grote glimmende bladeren, groenblijvend en je krijgt bloem en bessen op de koop toe!

Maatregelen om met wateroverlast om te gaan hebben voor een deel ook te maken met acceptatie.

Zelf heb ik een wat lossere beplanting in de tuin. De structuur van de tuin bestaat uit strakke hagen maar de borders en randen die vaak ook niet breder zijn dan 30 cm. zijn volgezet met allerhande vaste planten.

Terugkomend op het artikel uit de IJssel en lekstreek van 13 juli j.l. elke Capellenaar kan meedoen met deze vergroen actie. Maak voor- en na een foto van de ingreep en stuur die op naar #groenetuinCapelle.

A. Dominicus