Aanleg tuinterras - DGS Tuinen

Hergebruik tuinverharding

Tips voor hergebruik tuinverharding.

Als je je tuin wilt veranderen zie je nog heel vaak dat men het verhardingsmateriaal afvoert. Dat is zonde want met wat puzzelen en inventieve oplossingen kun je zorgen voor een geheel nieuwe uitstraling. Denk eens aan hergebruik tuinverharding want, niet onbelangrijk, hergebruik van materialen zorgt ervoor dat we het milieu minder belasten.

In dit geval hadden we te maken met betonnen kasseien van 6 cm. Dik. De maten variëren van 10×10 cm. tot aan groottes van zo’n 20 x 35 cm.

Terras mozaïek

De kasseien zijn gebroken en als scherven verwerkt in een mozaïek. In dit geval hebben we er voor gekozen de mozaïek scherven te leggen op een betonplaat en de scherven vervolgens te plakken. Je hebt dan te maken met een niet drainerende ondergrond om deze reden hebben we gekozen voor een zand/cement voeg. Om meer contrast en levendigheid te krijgen zijn de voegen iets donker gekleurd tot een antraciet-donkergrijze voeg.

Ondergrond

Zou je het mozaïek leggen op een aangetrilde zandvloer dan spreken we over een drainerende ondergrond zodat je de voegen met een polymeerzand of wel beter bekend als een flexibele voeg kunt afwerken. Wij hebben dat niet aangedurfd omdat we vreesden voor het ‘opwippen’ van de scherven. Het zijn natuurlijk relatief kleine elementen die al snel in het zand prikken als ze op een punt belast worden in tegenstelling tot een tegel waar je veel meer kracht zou moeten zetten om hem op te laten wippen.

Ten slotte ligt het hele terras op ‘een oor’ zoals dat het water naar een kant kan afstromen.

hergebruik_tuinverharding_dgs

Strak beeld

Om een voldoende strak beeld te krijgen hebben we de mozaïek vloer opgesloten met een hardhouten Angelim kantplanken waar vervolgens weer een kader van fraaie gebakken klinkers van Wienerberger omheen liggen. De warmrode kleur van de klinkers maken het mozaïekvlak levendiger. Gebakken klinkers worden, naarmate ze langer liggen in een tuin steeds mooier. In tegenstelling tot betonklinkers waarvan de kleuren door de tijd heen vervagen.

Lees ook:

A. Dominicus