Overkapping ontwerp - DGS Tuinen

Prieel als overkapping

Geen overkapping maar prieel

Een overkapping in de tuin is in. Als tuinontwerper krijg ik regelmatig de vraag wat het maken van een overkapping kost en waar deze dan in de tuin moet komen te staan. Meestal vraag ik aan de opdrachtgevers wat ze willen met een overkapping. Dat klinkt natuurlijk raar maar wat blijkt? Heel veel mensen denken alleen maar aan een overkapping ‘omdat iedereen het doet’. Je ziet het op televisie, je leest het in de bladen. Kortom het is een hype, een modeverschijnsel.

Ga dus niet zomaar mee in allerlei trends maar sta even stil bij de vraag waarom je een overkapping wil en wat het toevoegt. Lees ook het verhaal hieronder.

Oud prieel

Het oude prieel was helemaal verrot en half ingestort. Aanvankelijk had de opdrachtgever het idee om een overkapping te bouwen maar dat bleek, na het opvragen van diverse offertes te begrotelijk te worden. Wij hebben de opdrachtgever de wedervraag gesteld wanneer ze naar hun idee de overkapping zouden willen gaan gebruiken. Het kwam er eigenlijk op neer dat ze dat niet wisten en dat ze het eerst aan een overkapping hadden gedacht omdat veel mensen momenteel een overkapping laten bouwen.

Advies

Wij hebben onze opdrachtgever geadviseerd het oude prieel af te breken en een nieuw prieel te bouwen van hardhout. Dat scheelt niet alleen in kosten maar sluit in dit geval ook beter aan op het gebruik.

Het is een robuust bouwwerk geworden. Niet alleen voor wat betreft de gebruikte materialen maar ook voor wat betreft de afmeting die maar liefst  3,60 m. x 6 m. telt

Stoer materiaal

Met de opdrachtgever is besproken de constructie en de wijze waarop de onderdelen zijn bevestigd vooral ‘te laten zien’ dat wil zeggen we hebben gekozen voor robuuste slotbouten en draadeinden waarbij je ook precies kunt zien hoe het bevestigd is met elkaar. Dat geeft een stoere uitstraling.

Bankirai en Azobe

Er is gekozen voor Bankirai hout als staanders 7x7x300 cm. Aan de bovenkant van de palen is rondom een langsligger van hardhouten Angelim planken van 20 cm. aangebracht die aan weerszijden van de staanders zijn bevestigd met slotbouten. Deze langsliggers gebruikt men normaal gesproken als dekplanken of als schoeiinghout. Elke staander is voorzien van schoren die vastgemaakt zijn aan de dubbele langsliggers met gegalvaniseerde slotbouten en draadeinden.

Schutting

De oude schutting was eveneens verrot en vervangen door schotten met rechte delen. In overleg zijn de delen in de schotten horizontaal verwerkt. Tevens is de verharding opnieuw gestraat, recht gelegd en het terras uitgebreid. De bestaande tegels zijn hergebruikt en aangevuld met gebruikte tegels.

FSC-keurmerk

Belangrijk bij de houtkeuze is het FSC keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het hout geleverd wordt door betrouwbare bedrijven en dat het hout komt van duurzaam beheerde bossen. Bankirai en Azobe houtsoorten behoren tot de meest duurzame houtsoorten en vallen in hardheidsklasse 1. Het hout hebben we betrokken van Tuinvisie een gerenommeerde leverancier van hout- en steenmaterialen voor de tuin.

Kleur?

Om hardhout bruin of donkerrood te houden zul je regelmatig moeten oliën. Vergrijzen kan natuurlijk ook dan is het een kwestie van niets meer doen. Je hoeft niet bang te zijn dat het verrot want deze hardhoutsoorten gaan zomaar 25 jaar mee.

Duurzame houtsoorten

Tegenwoordig zijn er trouwens nog andere duurzame houtsoorten die ook heel erg lang meegaan. Het eerst denk ik aan Accoyahout dat volgens een bepaald procedé is verduurzaamd. Het ziet er luxe uit en is vrijwel voor alle doeleinden te gebruiken. Plato hout komt van Nederlandse bodem. Meestal gebruikt men zachtere houtsoorten zoals: populierenhout, wilgen en vuren. Onder grote druk perst men dit hout samen.

Meer weten?

Stuur je reactie via het contactformulier of lees ook:

Tuinaanleg low-budget

door: A. Dominicus