Fruitbomen snoeien - DGS Tuinen

Snoeien van fruitbomen, een paar tips

Najaar en winter zijn uitgelezen momenten om de tuin winterklaar te maken. En wat is een winterbeurt zonder snoeiwerk kun je je afvragen. Daarom voor het snoeien van fruitbomen een paar tips.

Appel en pruim

Pasgeleden waren wij in een Rotterdamse achtertuin bezig waar twee fruitbomen staan: een appel en een Pruim – Prunus ‘Rheine Claude’. De vraag is altijd weer wat moet je doen en wat vooral ook niet.

Pitvruchten en steenvruchten

Als het over fruitbomen gaat maakt men onderscheidt in zogenaamde pitvruchten en steenvruchten. Appel en peer behoren tot de pitvruchten terwijl perzik, pruim en kers tot de steenvruchten behoren. De pitvruchtbomen snoei je bij voorkeur in januari en februari net voordat de sapstroom op gang komt. De steenvruchtbomen snoei je in september en oktober.

Let op een kers snoei je feitelijk nooit! Die boom maakt uit zichzelf al een goede kroon.

Ziektes

Wijk je van deze tijdstippen af dan is de kans op besmettingen een stuk groter. Voor appels zijn vooral de kankersporen actief buiten de maanden januari en februari en voor de steenvruchten is dat de aandoening loodglans buiten de maanden september en oktober.

Stappenplan

Het snoeien van vruchtbomen is een vak apart, laat ik dat eerst vermelden. We zetten, voordat je begint een aantal stappen op een rij:

  1. Vergewis je ervan met welk soort vruchtboom je te maken hebt: pitvrucht of steenvrucht.
  2. In welke groeifase bevindt de boom zich: jeugdfase, productiefase of ouderdomsfase. Bevindt de boom zich in de jeugdfase dan richt de snoei zich vooral op de begeleiding en kroonvorming van de boom en niet zozeer op de productie van fruit. Sterker, bij een jonge appelboom is het voor de vorming van een goede takstructuur beter dat de boom in het begin niet zoveel appels produceert.
  3. Neem de algemene snoeiregels in acht. Die snoeiregels komen neer op:

3.1          Verwijder allereerst het dode hout.

3.2          Verwijder het beschadigde hout, verwijder het kruisende hout.

3.3          Zorg dat de boom een aantal goede gesteltakken kan vormen. Gesteltakken zijn hoofdtakken. Op deze hoofdtakken maakt de boom zijtakken die we kortloten noemen. Kortloten zijn meerderjarig hout waar de appel op bloeit. Daar waar bloemen gezeten hebben vormt de appelboom appels.

3.4          verwijderen van takken die naar het hart toegroeien.

Het weghalen van kortloten betekent dat je het bloemhout en dus de productie van appels wegneemt.

Gesteltakken

Toch is het zaak je allereerst te concentreren op het vormen van voldoende en gezonde gesteltakken.

Verder geldt:

Langloten

Hoe meer je snoeit hoe heftiger de groeireactie. Appelbomen doen dat met de vorming van zogenaamde langloten, dat zijn lange scheuten die verticaler groeien en waarbij de knoppen relatief ver uit elkaar liggen. Verwijder langloten of knip ze terug tot de bloemknoppen.

Bloem- en bladknoppen

Bloemknoppen herken je doordat deze knoppen enigszins afstaan van de twijg terwijl blad knoppen aanliggend zijn.

Tot slot hoeft het geen betoog dat fruitbomen in algemene zin van oudsher horen bij het Nederlandse landschap. Vooral op boerenerven horen zogenaamde hoogstam fruitboomgaarden.

Advies

DGS helpt graag met het geven van advies en het maken van schetsen voor een goede landschappelijke inpassingen van dit soort beplantingen.